Krajiceks regiomanagers maken ‘en tur til København’!
Euh… en-tur-til-wát hebben onze regiomanagers gedaan?! Eind juni maakten zij en tur til København: een reis naar Kopenhagen. Daar bezochten Chris, Hasan, Rowanne, Angelique en Jelle (events) de ngo GAME… Angelique, regiomanager oost, legt uit waarom.
Waarom wilden jullie Denemarken bezoeken?
Angelique: “Dankzij onze contacten begrepen we dat de Denen het goed voor elkaar hebben wat betreft het inrichten van streetsport in het land. GAME is daar een grote kartrekker. We hebben in Kopenhagen inspiratie opgedaan over hoe onze noorderburen dit organiseren en financieren. Daarnaast hebben zij een ijzersterk meidenprogramma ontwikkeld, iets waar we bij de Krajicek Foundation meer dan geïnteresseerd in zijn.”
Wat is GAME Kopenhagen?
"Ze maken kleine, ogenschijnlijk onbruikbare plaatsen geschikt om te bewegen..."Angelique Rozeboom
Angelique: “GAME is een organisatie die - vergelijkbaar met de Krajicek Foundation - beweegplekken realiseert in aandachtswijken. Het grote verschil is dat GAME zich niet richt op het realiseren van ‘playgrounds’ maar juist veel meer inzet op de ‘programmering’. Waar de Krajicek Foundation samenwerkt met buurt(sport)organisaties en Scholarshippers opleidt, bestaat het team van begeleiders bij GAME uit jongeren die zich vanuit GAME vrijwillig inzetten in hun wijk; de Playmakers.”
Wat hebben jullie in Denemarken gedaan?
Angelique: “We hebben het hoofdkantoor van GAME bezocht, maar ook een aantal Gamezones in Kopenhagen. Deze speelvelden kun je eerder vergelijken met een binnentuin die tussen drie flats is gelegen, dan met onze multifunctionele sportpleinen. Toch worden door de Playmakers op deze Gamezones een aantal keer per week activiteiten aangeboden én dat werkt heel goed; de buurtbetrokkenheid is hoog.”
Wat hebben jullie nog meer bezocht?
Angelique: “Naast het hoofdkwartier van GAME hebben we plekken in aandachtswijken bezocht waar zij wekelijks activiteiten organiseren. We zijn naar een van de vier Streetmekka’s - overdekte beweegplekken - geweest. Daarnaast hebben we gesproken met de gemeente Kopenhagen en een ontmoeting gehad met Superflex, de makers van Superkilen, een stadspark in Nørebrø dat samen met buurtbewoners is ontwikkeld."
Wat doen ze in Denemarken anders?
Angelique: “Het viel me op dat er in Denemarken een grote streetsportscene is, meer nog dan het georganiseerde sportverenigingsleven, veel inventiviteit en een grote drang naar zelfregulering. Ze maken kleine, ogenschijnlijk onbruikbare plaatsen geschikt om te bewegen: onder een snelwegviaduct realiseerden zo onder meer een pannaveld, 3x3 basketbal court, calesthenics, een tribune en enkele containers met werkplekken. Want het gaat om méér dan sporten alleen: Denen leggen een stukje van hun identiteit in die ruimte. Dat vergroot het eigenaarschap en de buurbetrokkenheid: juist omdat de buurt zo’n plek omarmt, werkt het en vinden er minder vernielingen plaats.”
Wat zijn volgens jullie de best learnings van dit werkbezoek?
Angelique: “Tribunes bij een beweegplek werken drempelverlagend; nieuwelingen kunnen eerst veilig hoog zitten en de kat uit de boom kijken en later per bank afzakken naar de speelvloer om mee te doen. Het meest ideale is een eigen binnenvoorziening, maar als dat niet lukt, benut dan een overdekte plek onder een viaduct of brug als beweegplek. Daarnaast blijft het belangrijk dat we ons op diverse manieren verbinden aan de lokale politiek en onze Scholarshippers.”
Heb je nog een ‘personal best’ meegenomen uit København?
Angelique: “Ik zet mij al jaren in om meer meiden in beweging te krijgen, voor wie (buiten) sporten niet vanzelfsprekend is. GAME heeft een ijzersterk programma met praktische tools ontwikkeld om meidensport op straat te versterken, zoals het creëren van Girl Zones. Daar ben ik natuurlijk zeer in geïnteresseerd en komende weken ga ik daarover verder in gesprek met mijn nieuwe contacten.”
Welke les trek je uit het werkbezoek aan GAME?
Angelique: “Het maakt niet uit hoe state of the art je Krajicek Playground of Gamezone is en het maakt niet uit waar ter wereld deze plek ligt: alles staat of valt met de mensen die de plek omarmen en zorgen voor een actieve, inclusieve, veilige omgeving.”
Erasmus+
Het werkbezoek van onze regiomanagers is mogelijk gemaakt door Erasmus+. Dit subsidieprogramma geeft mensen de kans om ervaring op te doen in het buitenland met het doel het vergroten van vaardigheden en inzetbaarheid in Nederland. Erasmus+ schenkt onder meer aandacht aan sociale inclusie en de bevordering van participatie van jongeren aan het democratische leven.
Beeld: Krajicek Foundation/Regiomanagers