Stimuleert beweegconcept MobieZ tot meer bewegen?

Samen met Nijha – ontwerper en inrichter van beweegruimtes – is de Krajicek Foundation deze zomer op drie Krajicek Playgrounds gestart met een pilot rondom het beweegconcept MobieZ.

Den Haag, 23 december 2017 – Samen met Nijha – ontwerper en inrichter van beweegruimtes – is de Krajicek Foundation deze zomer op drie Krajicek Playgrounds gestart met een pilot rondom het beweegconcept MobieZ. Het idee achter MobieZ is dat eigentijdse sportmaterialen rouleren tussen locaties en daar een periode beschikbaar zijn. Kinderen op Krajicek Playground Schuttersveld, Krajicek Playground Pantserklosplein en Krajicek Playground Haarhuis/Eltingh in Rotterdam maakten de afgelopen maanden kennis met de nieuwe sporten en sportmaterialen. De Sportleiders en Krajicek Scholarshippers die de kinderen begeleidden ontvingen naast materialen ook leskaarten die voor de MobieZ-activiteiten zijn ontwikkeld. Die leskaarten geven hen handvatten voor de onbekendere beweegactiviteiten en verhogen daarnaast de kwaliteit van de activiteiten. Welke sporten en sportmaterialen zijn populair bij welke doelgroep? En stimuleert MobieZ tot meer bewegen?

De longboards, de knotshockeysticks en het Kubb Spel (een van origine Zweeds spel waarbij je houten blokken van elkaar om moet gooien) zijn erg in trek bij kinderen in de leeftijd van 8 – 12 jaar. De kinderen van 12 jaar en ouder zijn vooral geïnteresseerd in de boks- en fitnessmaterialen, omdat ze op die leeftijd meer aan hun lichaam willen werken. Minder populair onder de kinderen zijn ‘Hit and Run’, Lacrosse en KanJam (een spel met frisbees). Badminton, volleybal en korfbal zijn een leuke aanvulling op het sportaanbod op de Krajicek Playgrounds, echter raken de kinderen vrij snel verveeld. Boogschieten vinden de kinderen even leuk, maar vanwege de moeilijkheidsgraad, haken de kinderen ook hier sneller af.

Krajicek Scholarshipper Redouan el Mahtouchi van Krajicek Playground Schuttersveld: “Ik ben blij dat we onderdeel van de pilot zijn, omdat ik het heel goed vind dat MobieZ bestaat. Zo komen kinderen in aanraking met meer sporten dan voetbal en dat is erg goed voor hun ontwikkeling.”

In de praktijk blijkt dat MobieZ vooral meiden op de Krajicek Playgrounds stimuleert op meer te bewegen. Op veel Krajicek Playgrounds wordt gevoetbald en daar doen de meisjes vaak niet aan mee. Uit de pilot blijkt dat vooral de meiden door de MobieZ-activiteiten meer gaan bewegen. Nog niet alle sportmaterialen zijn gebruikt, omdat het iets lastiger blijkt dan verwacht om de kinderen en jongeren te enthousiasmeren voor ‘nieuwe’ sporten. Ze blijven soms vasthouden aan de sporten die ze kennen en dat is voornamelijk voetbal.

De MobieZ-pilot loopt nog tot augustus 2017.

 

“Iedereen wist: hier moet je zijn”

‘De dag dat ik eindelijk lid mocht worden van de voetbalclub – ik kan het nog voelen. Een paar vriendjes zaten er al en ik ging geregeld

Lees meer
 

Joëlle Witschge, Ramon Beuk en Robert Leroy lopen NY Marathon...

Den Haag, 27 oktober – De bekende Nederlanders Joëlle Witschge, topkok Ramon Beuk en zanger Robert Leroy staan op zondag 5 november samen

Lees meer