ANP Foto van Richard Krajicek met Fanny Blankers-Koen Carriereprijs

Richard Krajicek ontvangt de Fanny Blankers-Koen Carrie...

Richard Krajicek heeft vanavond tijdens het NOC*NSF Sportgala de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs ontvangen.

ANP Foto van Richard Krajicek met Fanny Blankers-Koen Carriereprijs

donderdag 18 december 2019

Richard Krajicek heeft vanavond tijdens het NOC*NSF Sportgala de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs ontvangen. De winnaar van vorig jaar, Marianne Timmer, overhandigde hem in AFAS Live in Amsterdam de bijbehorende plaquette.

De Nobelprijs voor de Nederlandse Sport
Om de allergrootste sportlegendes uit de Nederlandse geschiedenis te eren, heeft NOC*NSF de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs ingesteld, de Nobelprijs voor de Nederlandse sport. Om in aanmerking te komen voor deze prijs hebben sporters een aansprekende sportcarrière achter de rug met prijzen op Europese- en wereldkampioenschappen, Olympische danwel Paralympische Spelen. Hun uitstraling is internationaal en aansprekend op meerdere terreinen.

Oud winnaars Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs kiezen Richard Krajicek
Na het overlijden van de legendarische atlete Fanny Blankers-Koen in 2004 wilde NOC*NSF haar naam voor altijd verbinden met de sport. Dit resulteerde in de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs. De sportlegendes die eerder deze prestigieuze prijs in ontvangst mochten nemen zijn: Sjouke Dijkstra, Anton Geesink, Ard Schenk, Johan Cruijff, Nico Rienks, Leontien Zjlaard-Van Moorsel, Peter Blangé, Inge de Bruijn, Pieter van den Hoogenband, Edwin van der Sar, Anky van Grunsven, Teun de Nooijer, Rintje Ritsma, Joop Zoetemelk, Esther Vergeer, Yvonne van Gennip en Marianne Timmer. De laatste vijf winnaars van deze prijs bepalen steeds samen wie de prijs uitgereikt krijgt.

Richard Krajicek meest succesvolle tennisser in Nederland ooit
Richard Krajicek ontving de prijs, omdat hij de meest succesvolle tennisser die Nederland ooit heeft gehad. Tot nu toe is de Wimbledontitel (1996) van Krajicek de enige grandslamzege ooit van een mannelijke Nederlandse tennisser in het enkelspel en één van de weinige spelers die zevenvoudig Wimbledon-winnaar Pete Sampras ooit op het heilige Londense gras heeft verslagen.

Na vijftien jaar toptennis neemt Richard Krajicek in 2003 afscheid. Hij heeft dan zeventien titels in het enkelspel op zak en drie in het dubbelspel. Zijn hoogste klassering op de wereldranglijst bereikt hij in 1999, dan is hij de nummer vier.

Tijdens zijn carrière richt Richard Krajicek de Krajicek Foundation op waarmee sportieve activiteiten voor jongeren in aandachtswijken worden gestimuleerd. Inmiddels heeft de Krajicek Foundation ruim 125 Krajicek Playgrounds verspreid over Nederland waar dagelijks meer dan 5.000 kinderen sporten en bewegen en ontvangen ruim 200 jongeren een studiebeurs in het kader van het Krajicek Scholarshipprogramma.

 

Nationale Buitenspeeldag op 10 juni 2020

dinsdag 19 mei 2020 Buiten kunnen sporten en spelen is super belangrijk, juist nu. Daarom organiseren Nickelodeon en Jantje Beton ook dit

Lees meer
 

Statement Krajicek Foundation

maandag 16 maart 2020 In lijn met de aanvullende maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken, hebben wij onze begeleiders,

Lees meer