“Een echte leider geeft het goede voorbeeld”...

Tijdens de vierde Krajicek Life Skills Dag deelt Serdar Gözübüyük een persoonlijk en inspirerend verhaal over leiderschap.

Op vrijdag 6 april 2018 organiseerden wij in samenwerking met de ABN AMRO Foundation voor de vierde keer de Krajicek Life Skills Dag. Deze dag speciaal voor onze Krajicek Scholarshippers, Sportleiders en Vrijwilligers stond in het teken van leiderschap. In verschillende workshops en clinics gingen de deelnemers zelf aan de slag met dit thema, maar de ochtend startte met een peptalk van Serdar Gözübüyük.

Als 12-jarige jongetje heeft Serdar Gözübüyük een droom. Hij hoopt ooit in de grootste stadions van de wereld te spelen. Tijdens de Krajicek Life Skills Dag vertelt hij ruim 130 Krajicek Scholarshippers, Sportleiders en Vrijwilligers hoe zijn droom werkelijkheid werd.

Gözübüyük begint ooit als jeugdspeler, maar richt zich later op het fluiten. Op het veld is het niet altijd makkelijk om je rug recht te houden, legt hij de jongeren uit. “Als scheidsrechter doe je het eigenlijk nooit goed. Eerst zeiden ze: Hij is voor Ajax. Een week later was ik ineens voor PSV.”

Tijdens zijn inspirerende peptalk over ‘Leiderschap’ tijdens de Krajicek Life Skills Dag onderstreept Gözübüyük hoe belangrijk het is dat een echte leider het goede voorbeeld geeft, eigen keuzes maakt.

“Van de 23 leerlingen die vroeger bij mij op het MBO zaten, zakte er twintig. Echt waar. Ik zag hoe hard mijn moeder werkte om mij naar school te kunnen laten gaan. Ik zag hoe zij met een bosje bloemen bij de diploma-uitreiking zat. Hoe ze een traantje liet. Voor mij was dat een eyeopener.”

Als zijn vrienden tot diep in de nacht gaan stappen, springt hij de volgende ochtend vroeg uit bed. Hij verdient zijn eigen geld. Gözübüyük vertelt zijn vrienden dat hij later wil gaan schitteren in de Kuip, de Arena, in alle grote stadions wereldwijd. “Nu vragen mensen mij of ik kaartjes kan regelen. Toen lachten mijn matties mij uit. Niemand nam het serieus.”

Op die ene dag wordt Gözübüyük in een fastfoodrestaurant geroepen om een prullenbak schoon te maken. “Ik weet het nog precies. Ik werd voor gek gezet. Voor mij was dat opnieuw een eyeopener. Ik stelde mijzelf de vraag: Wil ik de rest van mijn leven deze prullenbakken schoonmaken, of wil ik meer?”

In 2010 debuteert hij als scheidsrechter in de Eredivisie. In 2012 mag hij als jongste arbiter internationale wedstrijden fluiten.

Tijdens de allereerste live-uitzending waarin hij te zien is als scheidsrechter, zit heel zijn familie voor de televisie. “Toen ik aan de beurt was, zei de commentator: Serdar, Serdar… Eehm, zijn achternaam is te moeilijk, zoek maar op in het boekje.”

Dat je bekend wordt, of succes hebt als leider, betekent volgens hem niet dat iedereen je ineens op handen draagt. Voor hem bleken de reacties op zijn succes een derde belangrijke eyeopener: “Mensen praten achter je rug om, of ze willen je klein houden. Je leert ineens de andere kant van de media kennen, of van je collega’s.”

Een week na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, die in 2012 door zinloos geweld om het leven kwam tijdens een amateurwedstrijd in Almere, vraagt Gözübüyük tijdens Real Madrid – Barcelona aandacht voor Respect, Fair Play en Sportiviteit.

Gözübüyük toont een speler in overtreding een bandje met de tekst: ‘Respect’. Die beelden vliegen heel de wereld over. “Wanneer maakt een leider meer indruk: Als hij een gele kaart uitdeelt, of als hij voor een miljoenenpubliek aan een speler vraagt of hij gewoon even sorry wilt zeggen?”

Hij vertelt over de enorme golf aan steun die hij kreeg na zijn actie, onder wie van premier Mark Rutte. Maar, onderstreept hij, er volgt ook minstens zoveel kritiek. “Ik zou het om de aandacht doen. Mensen zien alleen de samenvatting van mijn actie. Niet de 57 minuten voor de actie, alleen de actie zelf. Zoiets voelt als een teleurstelling. Ik werk al jaren aan respect op het veld, maar mensen oordelen ineens op basis van een kort fragment op televisie.”

Zo vertelt hij de jongeren ook over een woedende speler die tegen hem opknalt tijdens een Interland. Hoe zes boze medespelers vervolgens verhaal komen halen. Hij noemt de vreselijke scheldwoorden die door het stadion schallen. En hij vertelt hoe je daar -als een echte leider – het beste mee kunt omgaan. “Ik doe gewoon mijn wedstrijden. In een volle Kuip probeer ik mij niets aan te trekken van links of rechts. We hebben een belangrijke voorbeeldfunctie. Die voetballers, dat zijn ook idolen van kleine kinderen.”

Gözübüyük vindt het daarom belangrijk om les te geven op scholen. En het is een van de redenen waarom hij de Krajicek Foundation een warm hart toedraagt.

“Je matties betalen je hypotheek niet”, drukt hij de jongeren op het hart. “Die twintig man die destijds zijn gezakt, hebben nu spijt. Mijn droom is uitgekomen. Pak altijd je kans. Met thuis zitten, gebeurt er niets. Dat jullie hier vandaag zijn, zegt al genoeg.”

 

 

Nationale Postcode Loterij schenkt €500.000 aan Krajicek F...

dinsdag 5 maart 2019 Tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala heeft de Nationale Postcode Loterij een recordschenking van €370,6 miljoen

Lees meer
 

Algemeen directeur Krajicek Foundation vertrekt per 1 juli 2...

donderdag 28 februari 2019 In goed overleg hebben het bestuur van de Krajicek Foundation en algemeen directeur Simone Richardson besloten

Lees meer